O skupini Proper:

Od samega začetka si postavljajo visoke in raznovrstne cilje – nekaj so jih razkrili v spodnjem zapisu:

Cilj: postati najboljši poročni band v Sloveniji

Začeli smo na začetku – kot dijaki v prostorih Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Nato smo osvojili glasbene uspešnice različnih zvrsti, si nadeli prepoznavno vizualno podobo ter v repetroar sprejeli nekaj glasbenih “bonbončkov” po lastnem okusu. Kot vsaka mlada zasedba smo verjeli, da nas ne more ustaviti nič, dokler nas ni zadel odhod pevca. Kot prava ekipa smo strnili vrste, se usmerili naprej in v današnji postavi razveseljujemo tako v Sloveniji kot prek njenih meja.

Cilj: izdati prvo avtorsko skladbo

Kmalu po uvodnem jesenskem srečanju je nastala prva skladba. Luka je pričel z nastopi v oddaji Slovenija ima talent (2016) in pred televizijskimi ekrani smo zanj navijali vse do finalnega decembrskega nastopa, medtem pa smo posneli skladbo Ne pozabi, da si lepa s pripadajočim videospotom. Odziv je bil neverjeten, še posebno med ženskim delom občinstva – danes na največjem spletnem video portalu naštejemo več kot sto petdeset tisoč ogledov!

Cilj: izdati radijsko uspešnico

S prihodom pomladi smo začeli razmišljati o novi skladbi – basist in avtor Nejc je na vaje prinesel tri skladbe. Ko smo jih osvojili, je prinesel še četrto – Rad bi jo videl, ki je pod producentsko taktirko kitarista Tineta postala ena najbolj predvajanih skladb na slovenskih radijskih postajah leta 2017. Nismo pozabili niti na svoj prvi cilj in poletne vikende preživeli delavno – na poročnih slavjih vse od Obale pa do Prekmurja. Ideje in zasnove novih pesmi so se lepo kopičile in Properji smo bili pred novo nalogo.

Cilj: Izdati svoj prvi album

Po uspehu s skladbo Rad bi je videl smo izvedeli za odlično novico, ki je bila kriva, da album še nekaj časa ni ugledal luči – žirija nas je med več kot 100 prijavljenimi uvrstila na predizbor za pesem Evrovizije – EMA 2018. Balada Ukraden cvet nas je popeljala v finale, kjer smo z osvojenim 5. mestom presegli vsa pričakovanja.

Po omenjenem nastopu in izidu skladbe Mladost smo vse moči usmerili v pisanje novega materiala, vaje in snemanja za svoj prvi album. 14. maja 2019 smo ga premierno predstavili pred polno Festivalno dvorano v Ljubljani in doživeli odziv, ki si ga nismo upali niti predstavljati.

Cilj: Prva turneja

Več sledi…

Zanimivosti:
Najdaljši nastop: 17ur (do 6h zjutraj) (Poroka)
Najkrajši nastop: generalka tekmovanja Mister Slovenije 2017
Najvišja nadmorska višina: cc. 900m Cerkno Ski Resort (Poroka)
Najnižja nadmorska višina: 0m Debeli rtič (Radio 1)
Najmlajši Proper: Luka
Najvišji Proper: Jan
Najstarejši Proper: Vid